Många människor lever med överkänslig tarm, IBS. IBS är en förkortning av engelskans Irritable Bowel Syndrome, och betyder ungefär lättretbar eller överkänslig tarm. IBS kallas också för kolon irritabile och är en så kallad funktionell tarmsjukdom. En funktionell sjukdom innebär att man har tydliga symtom, utan att det kan förklaras eller kopplas till objektiva fynd från rutinundersökningar, som t ex blodprov eller röntgen undersökningar.
IBS är en av världens vanligaste sjukdomar. Mellan 5-10% av den vuxna befolkningen har IBS enligt olika undersökningar. IBS börjar oftast någon gång i åldern 10-40 år. Det är fler kvinnor som drabbas än män.
Trots att sjukdomen är vanlig saknas idag heltäckande kunskap om orsakerna till varför man får IBS. Forskare tror att flera olika orsaker kan leda till IBS, till exempel att kommunikationen mellan nerverna i mag-tarmkanalen och hjärnan är störd, det finns en överkänslighet i tarmen, att tarmens rörelser är annorlunda och avvikande med mera.
IBS kännetecknas av ont i magen (buksmärta) i kombination med diarré eller förstoppning (eller växlande mellan diarré och förstoppning). För att en läkare skall sätta diagnosen IBS bör man ha haft dessa symtom/kännetecken under 6 månader eller längre.
Det är vanligt att symtomen varierar över tid och att man har besvärsfria/lindriga perioder.
Det finns inte några laboratorietester som visar att man har sjukdomen och det syns heller inte några förändringar på eller i tarmen. Diagnosen ställs efter en noggrann genomgång av symtom och en begränsad utredning. En eventuell utredning syftar till att utesluta vissa andra sjukdomar som orsak till symtomen.
Beroende på vilka symtom man har och hur gammal man är ser en utredning olika ut. Test för glutenintolerans (”celiaki”) tas på de allra flesta, tillsammans med några övriga enkla blodprover, t ex så kallat Hb värde/blodvärde.
Behandlingen baseras på vilka symtom som dominerar/är mest besvärande och deras svårighetsgrad.
För de med lindriga IBS symtom kan information och livsstilsåtgärder tillsammans med lugnande besked/samtal vara tillräckligt. Livsstilsåtgärder kan till exempel vara att äta små portioner, långsamt i lugn miljö. Viss ändring av kost, som till exempel att äta mer fibrer eller utesluta mat som leder till ökade symtom. Även att vara fysiskt aktiv, undvika stress samt försöka ha god och regelbunden sömn.
För patienter med medelsvåra IBS symtom rekommenderas läkemedel mot de symtom som är mest besvärande samt eventuellt psykologisk behandling som KBT (Kognitiv Beteende Terapi).